Gluconolactona, cunoscută și sub denumirea de glucono delta-lactonă, este un compus organic din grupul Lactonelor, reprezentând un ester ciclic al acidului d-gluconic. Acesta poate fi obținut în mod natural, de exemplu, în procesul de fermentare a semințelor de porumb.
Alături de acidul lactobionic și galactoză fac parte din grupul Polyhydroxy Acids (PHA). PHA au molecule mai mici decât AHA (acid glicolic, acid citric și acid lactic) și BHA (acid salicilic), astfel că pătrund mai puțin adânc în piele și sunt în general mai bine tolerate de toate tipurile de piele, chiar și cele mai sensibile care nu tolerează AHA sau BHA.
Beneficii gluconolactona - PHA în îngrijirea pielii:
Efectul cheratolitic – ajută la eliminarea celulelor moarte care blochează porii și netezesc textura pielii, dizolvând legăturile intercelulare și stimulând regenerarea celulară. Ajută la prevenirea apariției punctelor negre și încetinește semnele îmbătrânirii, cum ar fi liniile fine și ridurile.
- Proprietăți antiinflamatorii – demonstrate de mai multe studii. E eficientă în special pe pielea grasă, care este predispusă la erupții cutanate sau care prezintă pete de pigmentare cauzate de hiperpigmentarea post-inflamatorie.
- Efect hidratant: grupele de hidroxil suplimentare sunt cele care fac din acest activ un umectant – care hidratează prin atragerea apei către piele
- Efect fotoprotector – ajută la reducerea sensibilității pielii și o apără împotriva razelor UV nocive. Conform unui studiu din 2004, gluconolactona a oferit o protecție de până la 50% împotriva radiațiilor UV.
Luptă împotriva glicației – un proces biologic care cauzează degradarea elastinei și colagenului, proteine esențiale pentru menținerea fermității și volumului pielii.
Cum și când să o folosești?
Gluconolactona este considerată a fi blândă și sigură pentru majoritatea tipurilor de piele, inclusiv pentru cele foarte sensibile. Este recomandată pentru pielea predispusă la acnee, alergii și sensibilități.
Pentru a obține rezultate optime, se recomandă utilizarea sa în concentrații mai mari de 2-5%. Atunci când concentrația este mai ridicată (apropiată de 15%), produsul cosmetic dobândește abilități de exfoliere, fără a provoca iritații ale pielii.
Produsele hidratante ce conțin acest activ pot fi folosite de câte două ori pe zi. Dacă utilizați mai mult un produs de exfoliere, cum ar fi un peeling sau un ser, reduceți utilizarea la doar de câteva ori pe săptămână.
Produse QI Cosmetics ce conțin gluconolactona
Gelul de curățare cu extract de salcie și gluconolactonă demachiază și îndepărtează ușor impuritățile și urmele de machiaj, fără a usca pielea, lăsând-o curată și hidratată. Crema cu acid salicilic natural (extract din scoarță de salcie), zinc PCA și gluconolactonă este hidratantă, reglează secreția de sebum și are un efect ușor exfoliant.
NOTĂ
Acest articol nu reprezintă un sfat sau o declarație medicală. Subiectele discutate mai sus sunt realizate după o amplă cercetare, de către un specialist acreditat în cosmetică (estetician) și un expert în formulări cosmetice organice. Îți recomandăm să consulți medicul dermatolog înainte de a iniția orice regim de îngrijire a pielii, mai ales dacă există o afecțiune dermatologica.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm să-l distribui, menționând sursa, deoarece este un articol original. Mulțumim!
Add comment