Un studiu din Marea Britanie arata ca femeile absorb anual, in medie, 2.3 kilograme de substante toxice prin intermediul produselor cosmetice folosite. Iata ce substante toxice contin produsele cosmetice!
Principalele ingrediente chimice pe care le regasim in produsele cosmetice standard si de care ar trebui sa ne ferim sunt:
Parabenii: methyl paraben, butyl paraben, ethyl paraben sau propyl paraben – compusi sintetici de conservare gasiti in aproape toate categoriile de produse de tipul antiperspirantelor, cremelor si lotiunilor de corp, gelurilor de dus, rujurilor si parfumurilor. Studiile efectuate au aratat ca, pe linga reactii alergice si iritatii ale pielii, acumularea parabenului in organism poate duce la modificari la nivelul celulelor si la transformari maligne ale acestora. Pe seama parabenilor se pune uneori si cancerul la san.
Sodium lauryl sulfate (SLS): provoaca iritatii ale ochilor sau pielii, caderea parului si alte reactii alergice, iar prin interactiunea cu alte substante formeaza nitrati, care sint cancerigeni.
Propylene glycol-ul si stearalkonium chloride: au fost legate de aparitia unui numar mare de alergii si reactii toxice.
Plumbul: este o neurotoxina care, acumulata de-a lungul timpului in corp sau prin aplicarea frecventa a rujului, afecteaza sistemul nervos.
Mercurul, aflat in cea mai mare cantitate in mascara, este un metal greu, foarte toxic. Pielea absoarbe mercurul si-l depoziteaza in corp, provocand iritatii, reactii alergice si probleme neurotoxice.
Ingredientele care produc o alta toxina – formaldehida – se gasesc aproape in toate produsele pentru piele si par, deodorante si oje. Formaldehida poate irita sistemul respirator, poate cauza astm, alergii si chiar palpitatii ale inimii. In unele cazuri de expunere masiva, formaldehida provoaca migrene, stari de oboseala, greata, disfunctii ale sistemului imunitar si cancer.
Bronopolul: folosit in mascara si alte farduri, este un iritant al pielii si poate provoca orbirea.
Lanolina: o secretie grasa din blana de oaie folosita in multe cosmetice, este naturala, insa poate fi contaminata cu DDT si alte pesticide utilizate in ferme si poate provoca forme grave de acnee.
Uleiurile minerale sunt folosite pentru a preveni deshidratarea pielii, insa pot deveni toxice si chiar usca pielea. Uleiul mineral si derivatele sale (parafina) sint obtinute din petrol si blocheaza porii si inhiba functiile naturale ale pielii.
Ftalatii: in majoritatea cazurilor, nu sunt trecuti pe etichete. Copiii tratati cu lotiuni, sampoane si pudre speciale pentru copii sunt expusi ftalatilor, care pot provoca infertilitate la femei, pot reduce nivelul testosteronului si pot afecta organele genitale masculine. Pe lânga prezenta lor in produsele cosmetice, ftalatii mai sunt folositi si la fabricarea anumitor jucarii. Acestia sunt folositi de obicei pentru a pastra culoarea si mirosul cosmeticelor.
Imidazolidinyl urea si diazolidinyl urea sunt tot niste conservanti pe care Academia Americana de Dermatologie ii considera principala cauza ce determina aparitia dermatitei.
Parfumurile si vopselele sintetice pot provoca alergii sau chiar favoriza aparitia cancerului.
(Sursa: bio-lifecare.yolasite.com)
Add comment