Ingrediente sintetice – Molecula sintetică este o particulă de origine petrochimică care a fost fabricată artificial prin procese chimice și al cărei scop este de a reproduce mirosul unei molecule naturale sau de a crea noi mirosuri.
Cosmeticele au devenit un bun de larg consum pe care majoritatea din noi și-l permite. Acest lucru se datorează industrializării și eficientizării procesului de producție efectiv.
Însă odată cu această eficientizare a venit și un mare dezavantaj: substanțe chimice sintetice utilizate în cosmetice pentru prelungirea duratei de viață sau optimizarea costurilor.
Chimicalele sintetice utilizate în cosmetice sunt de multe ori prezente pentru a conserva, dilua, schimba densitatea sau pentru a schimba textura produsului (pe lângă altele), astfel costul de producție să fie redus și să se poată comercializare în zone de retail larg accesibile la prețuri mici sau mijlocii.
Dar unele din aceste chimicale sintetice la o utilizare îndelungată pot cauza probleme de sănătate destul de grave ce nu mai fac inteligentă utilizarea produselor cosmetice cu compuși chimici nocivi chiar dacă sunt foarte ieftine.
În acest articol am decis să vă informez în legătură cu 7 dintre cele mai nocive ingrediente sintetice din cosmeticele clasice, ce vă pot pune în pericol sănătatea.
Ftalati
Ftalații sunt folosiți ca solvenți și pot fi găsiți în parfumuri, produse pentru păr, loțiuni pentru piele si lacuri de unghii. S-a descoperit că sunt perturbatori endocrini și au fost asociati cu endometrioza și pubertatea timpurie la fete, cu anomalii ale organelor de reproducere și fertilitate redusă la bărbați. De asemenea, pot acționa asupra tiroidei și au fost legate de obezitate.
Parabeni
Parabenii sunt conservanți folosiți în multe produse cosmetice și de îngrijire personală, metil parabenul fiind cel mai des utilizat. În testarea de laborator pe animale și cultura țesuturilor, s-a constatat că parabenii pot fi perturbatori endocrini.
Comitetul științific european pentru siguranța consumatorilor a revizuit parabenii și a stabilit interzicerea a cinci parabeni în produsele cosmetice – Isopropylparaben, Isobutylparaben, Phenylparaben, Benzylparaben și Pentylparaben. In plus, guvernul danez a interzis utilizarea unor parabeni suplimentari – propilparaben și butilparaben – în produsele comercializate pentru copii de până la trei ani ca măsură de precauție, deoarece copiii ar putea fi deosebit de vulnerabili la efectele endocrine.
Pudra de talc
Mai multe studii au aratat o legatura intre pulberea de talc și cancerul ovarian. Exista o creștere a riscului de 20%.
Aici găsiți mai multe informații despre acest subiect
Generatori de formaldehida
Formaldehida este un conservant care poate irita pielea, ochii, nasul și tractul respirator și poate provoca cancer. Există unele substanțe chimice care elibereaza formaldehidă, incluzând DMDM hydantoin, quaternium-15, diazolidinyl urea si imidazolidinyl urea. Persoanele alergice la formaldehidă sunt adesea alergice si la aceste substante.
Filtre UV chimice
Unele filtre solare chimice cum sunt octyl methoxycinnamate (OMC sau ethylhexyl methoxy cinnamate), 4-methylbenzylidene camphor (4MBC), homosalate si oxybenzone, pot fi perturbatori endocrini, conform mai multor teste pe animale și țesuturi.
Parfumuri sintetice
Ingredientul “parfum” aflat pe eticheta majoritatii produselor de îngrijire a pielii poate conține până la 200 de alte ingrediente ascunse. Parfumurile sintetice conțin substanțe chimice care pot provoca: iritatia pielii, eczemă, ameţeli, vărsături, hiperpigmentari.
Sulfati : Sodium laureth sulfate si sodium lauryl sulfate
Sunt 2 ingrediente chimice sintetice care se găsesc în șampoane, balsamuri, paste de dinți, produse cosmetice, săpunuri și diverse produse de curățare. Chiar și produsele etichetate organic sau natural pot conține acesti detergenti. Sunt iritante cunoscute ale pielii și ochilor, potrivit unui raport din iulie 2010 publicat în „Jurnalul Internațional al Toxicologiei”.
[ Citeste și: Produse cosmetice naturale QI Cosmetics ]
Add comment